Hızlı değişen ve gelişen teknolojik araçlar okul öncesi dönem çocuğunun hemen ilgisini çekmekte ve yoğun uyaran ihtiyacını karşılamaktadır. Öğrenme, merak duygusu içindeki çocuk için önceleri ne olduğunu bilmediği bu güzel oyuncaklar çocuk için faydalı ama doğru kullanılmadığında da bir o kadarda zararlı olabilmektedir. İyi seçilmiş programlar izlettirildiğinde çocukların bilgisini, hayal gücünü arttırır. Bazı eğitimsel programların özellikle yetersiz çevresel koşullarda yaşayan çocuklar için yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Bilgisayar ve televizyon ,çocuğun dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenmesini sağlar .Bilişsel gelişimine katkıda bulunur,planlama ve problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Bilgisayarda oyun oynamak da el-göz koordinasyonunu ve uzaysal yetenekleri geliştirir. Çocuk zaman zaman da dinlenmek ve eğlenmek için bir keyif aracı olarak kullanır. Hepimizin rahatlamaya ihtiyacı vardır.
Çocuk sosyal ortamda, iletişimin temel esası konuşma olduğu için konuşmayı öğrenmek zorundadır. İlk 3 yılda televizyon karşısında fazla vakit geçiren çocukların konuşmada gecikmelerinin olma olasılığı artmaktadır.
Soyut düşüncenin henüz tamamlanmadığı bir dönemde önüne bilgisayar koyarsanız çocuk robotlaşır!.Çünkü insanı insan yapan en önemli özellik soyut düşüncedir ve bu yetenek dokuz yaşına kadar şekillenir. En azından 8-9 yaşına kadar aileler bu konuda dikkatli davranmalı. Anne ve babalar, ‘ne güzel, çocuğum bilgisayar kullanıyor’ şeklinde yaklaşmamalılar.
OLUMSUZ ETKİLERİ
ÖNERİLER
1- Sınırlandırma buradaki en temel prensiptir.Bilgisayar ,Internet ve televizyonda geçirilen zamanın sınırlandırılması, bilgisayar ve televizyonun herkesin bulunduğu odaya konması gibi basit önlemler çocuğunuza etkili bilgisayar ve televizyon kullanma alışkanlığı’nı kazandırmaya yardımcı olabilir.
2- Bir saat civarı televizyon başında oturabilirler. Bu süreyi aşmamak uygun olur. Çünkü bu dönemdeki çocuklar çok alıcıdırlar ve zihinsel gelişimleri için gerekli olan başka bir çok faaliyetle ilgilidirler. Öğrenmenin en yoğun olduğu bu dönemde tek yönlü bir etkinlik olan televizyon ve bilgisayar ile doldurmamak gerekmektedir
3, Çocuklar genellikle kendilerini evde yalnız hissettiklerinde ve uygun aktivite bulamadıklarında televizyonu ya da bilgisayarı tercih etmektedirler. Çocuğunuzun yaşına ve ilgi alanına uygun oyunlar bulup onunla oynayabilirseniz ve televizyon dışında birlikte eğlenebileceğiniz aktiviteler bulabilirseniz çocuğunuz televizyon izlemek yerine sizinle oynamayı tercih edecektir.
4-Küçük yaşlardan itibaren televizyon izleme saatleri sınırlandırılmayan çocuklar okul yaşlarında televizyon bağımlısı olmaya aday olmaktadırlar. Kontrolsüz şekilde televizyon izlettirilen çocukların yorum yapma, muhakeme etme yeteneklerinin olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Çünkü televizyon izlemek tek yönlü, pasif bir etkinliktir. Oysa en etkin öğrenme yolu deneyerek yaşayarak öğrenmedir. Fazla televizyon karşısında kalan çocuk direkt bilgi almaya alışır ve etkileşim içine giremez. Bu nedenle televizyonun olumlu etkileri ancak sınırlı ve seçilmiş programların izlenmesiyle sağlanabilir.